De viool

De koningin van de muziekinstrumenten. Prachtig om naar te luisteren, mooi om te zien, leuk om te spelen!

De viool is een snaarinstrument met vier snaren. Het is het kleinste lid van de vioolfamilie, en heeft het hoogste bereik. De klank wordt  voortgebracht door de snaren in trilling te brengen met een strijkstok (arco), of door te tokkelen met de vingers (pizzicato). De houten klankkast dient om het geluid van de trillende snaren te versterken.

De viool wordt vaak alleen als een klassiek instrument  gezien maar is van origine een volksinstrument. De viool wordt als zodanig ook veel gebruikt  in  Ierse, Schotse,Joodseen zigeunermuziek. Tegenwoordig wordt de viool ook veel in  popmuziek gebruikt. Meestal gebruiken we dan een elektrische viool.

De viool is zowel alleen ( solo) als in een groep (orkest/ band/ensemble) goed te gebruiken. Een praktisch voordeel is  dat je hem makkelijk overal mee na toe kunt nemen. Doordat je verschillende maten violen hebt (  bijv. kinderviolen die ook nog eens in vele kleuren verkrijgbaar zijn) kun je er als kind vroeg mee beginnen en omdat de fysieke inspanning relatief laag is kun je de viool tot op hoge leeftijd goed blijven bespelen.

En behalve dat een viool prachtig klinkt ziet hij  er ook nog eens prachtig uit!

De altviool is de grotere broer van de viool en klinkt een kwint ( 5 tonen) lager. De altviool is vooral onmisbaar in het orkest en het strijkkwartet.

viool.jpg